Blog

Hogyan válasszuk ki a tökéletes harisnyát? - Útmutató a harisnya vásárláshoz!

2023.04.04 06:08
Hogyan válasszuk ki a tökéletes harisnyát?  - Útmutató a harisnya vásárláshoz!

Az ideális harisnya kiválasztása meghatározza a viselőjének a megjelenését, a hangulatát és a kényelmét. Hiszen nem mindegy, hogy egy harisnyát milyen alkalomra, milyen öltözékhez veszünk fel, sőt az évszaktól függően az is fontos, hogy milyen anyagból készült. A megfelelő darab megtalálása néha fejtörést okozhat, főleg ha ajándékba szeretnénk megvásárolni.

Talán nőként még csak-csak tudjuk, hogy mire kell odafigyelni, azonban férfiként már komoly kihívással találhatjuk szembe magunkat. A jelölések, a méretek, a kialakítás, a színek. Csak hogy néhány olyan dolgot említsünk, ami kifoghat rajtunk, ha nem vagyunk szakértői a harisnyáknak.

Ebben a cikkben igyekeztünk összeszedni minden olyan szempontot, amire érdemes figyelni harisnya vásárláskor. Ez egyfajta útmutató, ami segít letisztázni a zavaró szakkifejezéseket és megtalálni a tökéletes darabot bármilyen alkalomról is legyen szó.

 

Vastagság

Bizonyára te is találkoztál már a csomagoláson a DEN kifejezéssel. Például 10 DEN vagy 20 DEN és így tovább. De vajon mit is jelenthet ez a titokzatos jelölés és mit takarnak az előtte lévő számok?

Nos a DEN, azaz DENIER a harisnyát alkotó fonal vastagságát jelöli, az előtte lévő számok pedig a vastagságra utalnak. Minél kisebb ez a szám, annál vékonyabb, áttetszőbb a harisnya, vagyis annál jobban mutatja meg a lábakat. A magasabb számok pedig vastagabb harisnyát jelentenek. Így például télre érdemesebb beszerezni egy 70-90 DEN-es harisnyát, míg a melegebb napokra ideális választás a 10-20 DEN-es.

Rendszerint a vastagabb harisnyák tartósabbak és tovább is bírják, mint a vékonyabbak.

 

Méret

A harisnyák csomagolásán kétféle méret jelöléssel is találkozhatunk. Az egyik, a ruháknál is használatos S, M, L, XL, XXL. A másik pedig a számok. Ez utóbbi 2-essel kezdődik, ugyanis ez a legkisebb méret, ami S-esnek felel meg. Ezután következik a 3-as, 4-es, ezek M és L méretűek.

Minden harisnyához tartozik egy mérettáblázat, amin általában a magasság, a csípőszélesség, a derékbőség és a súly szerepel. Ezen méretek alapján könnyen meg tudjuk határozni, hogy számunkra melyik az ideális választás.

Azonban van olyan eset, amikor két méret közzé esünk, ilyenkor érdemesebb a nagyobbat választani.

 

Harisnya: MARILYN EMMY Z05

Színek

A leggyakrabban barna és fekete színű harisnyákkal találkozhatunk a mindennapokban, ritkábban fehérrel és más színekkel. Ám, még egy egyszerű barna szín kiválasztása is sokszor feladja a leckét, hisz megannyi árnyalat közül kell dönteni. Pontosabban, ahány bőrszín, annyiféle tónusú harisnya van a piacon.

Itt pedig már nem is árulunk egy nagy titkot, hogy mindig a bőrünk színéhez leginkább passzoló darabot érdemes választani. Hiszen ez sokkal természetesebb hatást kelt, a lábak pedig színben nem fognak annyira elütni a felső testtől. Természetesen ez nem vonatkozik a fekete, fehér vagy színesebb harisnyákra, mert ezeknél a természetes hatás nem lehetséges.

Azonban azt fontos megjegyezni, hogy egy harisnya színe meghatározza nem csak a ruha, de a viselőjének a megjelenését is. Egy fekete és barna elegánsabb, visszafogottabb, komolyabb vagy esetenként szexibb külsőt kölcsönöz, míg egy fehér kislányosabb, ártatlanabb, egy színes darab pedig vidámabb, bohókásabb stílust mutat.

 

Minták

Ne feledkezzünk meg a mintákról sem. Ez esetben tényleg számtalan lehetőség közül választhatunk. Már anyagában is eltérő típusú harisnyákról beszélhetünk, mert van matt, fényes és csillogó darab. De a minták tekintetében az egyszerűbb és visszafogottabbtól egészen a merészig és extravagánsig bármi megtalálható a kínálatokban.

A mintázat esetében figyelembe kell venni, hogy a viselője miket szeret, milyen személyiség. Van, aki konzervatívabb, nála egy feltűnő necc harisnya biztos mellényúlás lenne. Azonban egy finom kis csipke minta már jó választás lehet. De van, aki szeret merészebben öltözködni, így nála egy teljes egészében mintás harisnya sem okoz gondot.

 

Megjelenés

Nagyon fontos, hogy milyen alkalomra vásárolunk harisnyát. Egy munkahelyen, üzleti találkozón vagy egy eseményen való megjelenés diszkrétebb darabokat kíván. Ilyen alkalmakra inkább színében és mintájában is visszafogottabb, egyszerűbb típusok közül válasszunk.

A partik, szórakozóhelyek, fesztiválok már inkább egy olyan közeg, ahol beleférnek a merészebb darabok. A randevúkon, a párunkkal töltött éjszakákon pedig jöhetnek a csábító, szexi, akár egészen vad harisnyák is, hiszen ezek a típusok kifejezetten ilyen alkalmakra lettek megalkotva.

 

Ruházat/Cipő

Nem mindegy, hogy a különböző ruhákhoz milyen harisnyát viselünk. Ugyanis a felső résznél általában van egy úgynevezett nadrágerősítés, ami egészen combközépig érhet. Ez a rész általában vastagabb és sötétebb színű, mint a harisnya lábszár része. Ezért ezeket a típusokat egy térdig érő vagy ettől hosszabb ruha alá ajánljuk.

Mini ruhákhoz vagy rövidnadrágokhoz inkább a tangás megoldást javasoljuk. Ezeknél a típusoknál nincs nadrágerősítés, így nem kell aggódni, hogy véletlenül kilátszik a ruha alól.

Azonban nem csak a ruháknál, de a cipőknél sem mindegy, milyen harisnyát veszünk fel. A nyitott orrú cipőkhöz a legmegfelelőbb egy orrerősítés vagy lábfej nélküli, testszínű harisnya. Mert – bár az ilyen cipőkhöz nem javasolt a harisnya viselete – ezekkel a típusokkal már ez a szabály is megszeghető. Főleg a hűvösebb napokon.

 

Az említett szempontok már segíthetnek eligazodni a harisnyák világában és megtalálni a megfelelő darabot. Azonban, ha ajándékba vásárolunk, akkor - hogy teljes legyen a meglepetés - még néhány apró kellékkel feldobhatjuk a választott harisnyát.

 

Extra kiegészítés a tökéletes ajándékért!

A kísérőajándékok olyan kedvességet és odafigyelést sugallnak, amelynek minden nő örül. Hisz a meglepetés ezáltal lesz részleteiben gazdag, ezáltal lesz valóban tökéletes!

Egy harisnyát kiegészíthetünk olyan extrákkal, mint a harisnyakesztyű, ami megakadályozza, hogy felvétel közben a köröm vagy bármilyen érdesebb seb, bőrhiba kiszakítsa a harisnyát.

A másik ilyen szuper kiegészítő egy gyönyörű kis selyem szütyő, amiben a harisnya tárolható és megóvható bármiféle balesettől, ami kárt okozhat benne.

És még van egy harmadik javaslatunk is: a mosótáska, amiben sérülés nélkül, biztonsággal mosható ki a harisnya mosógépben.

Ezek mind olyan hasznos és praktikus kiegészítők, amelyek biztosítják, hogy a harisnya minél tovább megőrizze a minőségét és a használója hosszú ideig tudja élvezni a viselését.

 

Reméljük, hogy ezzel a cikkünkkel segítséget tudtunk nyújtani a harisnya vásárláshoz. Ahogy olvashattad, sok mindent kell figyelembe venni, hogy valóban jól válasszunk. Azonban, ha valamire mégsem találtál választ vagy bármilyen kérdésed merülne fel, fordulj hozzánk bizalommal és mi készséggel segítünk neked!