Blog

Hogyan hasznosítsuk újra az elszakadt harisnyát?

2023.05.03 06:42
Hogyan hasznosítsuk újra az elszakadt harisnyát?

Minden nő megtapasztalta már, milyen kellemetlen, amikor a kedvenc harisnyája kiszakad. A kis hibákat praktikus módszerekkel (pl. átlátszó körömlakkal) javítani lehet és a harisnya tovább használható, azonban vannak olyan esetek, amikor ez a ruhadarab már menthetetlenné válik.

Ezért a kilyukadt, javíthatatlan harisnyák általában a kukában végzik, hisz maximum már csak nadrág alatt tudjuk őket viselni hidegebb napokon. De még mielőtt a szemetest látnánk az egyetlen megoldásként, először gondolkodjunk el, hogy mire tudnánk még használni a harisnyát? Milyen más funkciója lehet? Hogyan tudja még praktikusabbá tenni a mindennapjainkat?

Íme, 10 ötlet, hogy mire használjuk fel a harisnyát!

 

Illatosító

Ez egy nagyon egyszerű és olcsó módja, hogy a szekrényünkben jó illat legyen. A harisnyát vágd kisebb darabokra és tölts meg őket levendulával vagy bármilyen más illatos növénnyel a két végét pedig egyszerűen kösd meg egy szalaggal vagy madzaggal.

 

Porszívózáshoz

A porszívó könnyen el tud tömődni a kisebb-nagyobb tárgyak és szennyeződések miatt, amik belekerülnek. Ezzel kivédhetjük, hogy a poron kívül mást ne szippantson magába vagy például ne kapja be hirtelen a függönyt.

De arra is kiváló megoldás, hogy a kisebb elveszett tárgyakat (pl. fülbevalót) a lakásban megtaláljuk vele és ne a porszívó mélyén végezzék. Csupán csak helyezzük a porszívó csövére a harisnyát, rögzítsük például egy befőttes gumival és máris biztonsággal indulhat a porszívózás.

 

Polírozás/Portörlés

A tárgyak ismét régi fényükben ragyoghatnak! Akár egy lámpáról, szoborról vagy cipőről legyen szó, egy harisnyával és egy kis erőfeszítéssel tökéletesen kifényesíthető. Újra olyan ragyogást érhetünk el vele, mintha csak most vettük volna a boltban.

Polírozás mellett pedig portörlésre is használhatjuk. Kifejezetten praktikus eszköz a nehezen elérhető helyekhez. Például bútorok alatt, ahova nem fér be szinte semmi, egy pálcára vagy botra rögzített harisnyával ott is rendet tudunk tenni. Mint ahogy a szekrény tetején is, amit nem érünk át teljesen, ez a módszer a segítségünkre szolgál.

 

Harisnyavirág

Nagyon népszerű dekoráció a harisnyavirág, amit bármilyen formában és színben el lehet készíteni. Ékes dísze lehet a lakásnak és még csak el sem hervad. Előnye, hogy tetszés szerint színezheted, formázhatod a harisnyát és olyan csodákat alkothatsz belőle, amitől mindenkinek tátva marad a szája.

 

Szűrő

Ha nincs kéznél más eszköz a szűréshez, a harisnya ennek a funkciónak is megfelel. Használhatjuk a konyhában pl. sárgatúró lecsöpögtetéséhez, de ugyanígy alkalmazhatjuk festékek, olajak átszűréséhez is.

 

Hagymatároló

A zöldségek szeretik a szellős tárolóhelyeket, mert így nem penészednek be. Egy harisnya lábszárába tedd bele a hagymákat (vörös-, lila- vagy fokhagymát) és akaszd fel valahova, ahol jól tud szellőzni. Akár minden egyes hagyma után köthetsz egy csomót, így ha szükséged van egy hagymára, csak levágod azt a darabot.

A hagymán kívül tökéletesen alkalmas még burgonya vagy más zöldség tárolására is. Kiváltja a nejlon zacskót és mivel mosható, ezért többször felhasználható, ami ezáltal környezetbarát is.

 

Mosózsák

Bármilyen ruhaneműt, amit meg szeretnénk óvni mosás közben, csak tegyük bele egy harisnyába. Megvédi a benne lévő dolgokat és nem kell mosózsákokat vennünk, amivel még spórolhatunk is.

 

Hajgumi

Egy nőnek sosincs elegendő hullámcsatja, se hajgumija, hiszen valami rejtélyes oknál fogva ezek mindig eltűnnek. Nos, a hullámcsatra még nem találtunk megoldást, de azt biztosan mondhatjuk, hogy ha harisnyád van, akkor hajgumid is van. Előnye, hogy puha, ezért nem töri annyira a hajat, mint egy hagyományos hajgumi.

 

Virágcserépbe

Ha te sem szereted, hogy öntözéskor kimosódik a virág földje, akkor csak béleld ki egy harisnyával a cserepet majd így ültesd bele a virágot. A vizet szépen átszűri, azonban a többi dolgot nem engedi távozni.

 

Szúnyogháló foltozás

A kiszakadt szúnyogháló nagyon idegesítő tud lenni, főleg, ha nincs lehetőségünk azonnal kicserélni egy újra. Ilyen esetben remek megoldás, ha egy darab harisnyát rögzítünk a lyuk helyére. Távol tartja a rovarokat, mégis átereszti a levegőt.

 

Tojásfestés

Egyszerű és praktikus módja a tojásfestésnek a harisnya használata. Ezt 4 egyszerű lépésben meg is csinálhatjuk. Először helyezzünk bármilyen levelet a főtt tojásra, majd ezután harisnyával fedjük be az egész tojást. Ezt úgy csináljuk, hogy először a levélre helyezzük a harisnyát, majd a tojás másik (levél nélküli) oldalán jó szorosan megkötjük. 
Ezután tegyük bele a festékbe, hagyjuk ott hosszabb ideig, majd vegyük ki és hagyjuk megszáradni. A harisnyát csak száradás után távolítsuk el a tojásról. 
Ugye, milyen könnyű?

 

Az említett ötleteken kívül a harisnyából még készíthetünk labdát (pl. kutyajátéknak is), farsangi jelmezhez is kitűnő eszköz vagy akár plüssökbe tömőanyagként is nagyszerűen szolgál. Bár igyekeztünk sok mindent felsorolni, biztosak vagyunk benne, hogy még rengeteg más felhasználási módja van a harisnyának. Hiszen a kreativitás folyamatosan újabb és újabb ötleteket szül.